Βιολογική Ψυχολογία
&
Ψυχική Υγεία
Η ειδικότητα της Βιολογικής Ψυχολογίας, αλλιώς Βιοψυχολογία ή Ψυχοβιολογία (APA, 2024), αποτελεί έναν θεμελιώδη και παραδοσιακό, ερευνητικό κατά κύριο λόγο, κλάδο της επιστήμης της Ψυχολογίας που μελετά τη σχέση μεταξύ εγκεφάλου και συμπεριφοράς, δηλαδή πώς ο εγκέφαλος και γενικά το νευρικό σύστημα επηρεάζουν τις νοητικές και ψυχικές διεργασίες καθώς και τη συμπεριφορά μας (Kalat, 2015).
Αυτή είναι μια σχέση εξαιρετικά περίπλοκη, καθώς το νευρικό σύστημα, οι ορμόνες και η γενετική είναι συστήματα στον ανθρώπινο οργανισμό που επηρεάζουν το ένα το άλλο και ταυτόχρονα επηρεάζονται από το περιβάλλον (π.χ. τον τρόπο ζωής).
Η Βιολογική Ψυχολογία μας βοηθά να κατανοήσουμε τα θέματα ψυχικής υγείας εστιάζοντας στον ρόλο του εγκεφάλου σε καταστάσεις όπως το άγχος, η κατάθλιψη και το τραύμα και όχι μόνο, αλλά και με στόχο την πρόληψη.
American Psychological Association. (2015). APA Dictionary of Psychology (2nd ed.). https://dictionary.apa.org/
Kalat, J. W. (2018). Biological Psychology. Cengage Learning.

Στοχεύοντας τόσο στην ψυχική όσο και στην εγκεφαλική υγεία, οι θεραπείες είναι πιο ολοκληρωμένες, εξασφαλίζοντας σημαντικές βελτιώσεις τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε νευροβιολογικό επίπεδο.
Ο Βιολογικός Ψυχολόγος ως θεραπευτής
Η Βιολογική Ψυχολογία, όντας ένας ιδιαίτερα ευρύς κλάδος, περιλαμβάνει πολλά υποπεδία ειδίκευσης και εφαρμογών όπως αυτό της συμπεριφορικής νευροεπιστήμης, της συμπεριφορικής νευροβιολογίας, της ψυχοφυσιολογίας κ.α.
Η Δρ Μυρτώ Μαντζιάρα, ως μία από τους λίγους ψυχολόγους στην Ελλάδα με ειδίκευση σε πολλαπλά πεδία αυτού του κλάδου, εφαρμόζει μη επεμβατικές τεχνικές νευρορρύθμισης σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία, όταν αυτό ενδείκνυται, και γεφυρώνει το κενό μεταξύ νευροεπιστημονικής έρευνας/μεθοδολογίας και πρακτικής θεραπείας.
Η θεραπευτική της προσέγγιση βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και των ψυχικών και νοητικών διεργασιών, προσφέροντας εξατομικευμένα πλάνα που στοχεύουν τόσο στα συμπτώματα όσο και τις βαθύτερες αιτίες ψυχικών και νευρογνωστικών διαταραχών.
Αξιολογεί, εντοπίζει και στοχεύει θεραπευτικά τόσο κλινικές όσο και πιο ήπιες καταστάσεις, όπως:
-
στρες, άγχος (καταστασιακό, όπως περιστασιακές κρίσεις πανικού, ή κλινικό), κατάθλιψη, δυσκολίες/διαταραχές ύπνου, ψυχοσωματικές διαταραχές
-
διαχείριση κρίσεων και πιεστικών/στρεσογόνων καταστάσεων, δυσκολίες προσαρμογής, σχεσιακές συγκρούσεις, θέματα αυτοεικόνας & αυτοεκτίμησης
-
νευρογνωστικοί στόχοι (π.χ., μνήμη, προσοχή, συγκέντρωση, γνωστικό απόθεμα)
-
συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες (π.χ., θυμός, επιθετικότητα, μειωμένη διάθεση, ευερεθιστότητα, έλεγχος συναισθημάτων)
-
πρόληψη και προαγωγή εγκεφαλικής και ψυχικής υγείας
One size does not fit all
Εξατομικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα ψυχοθεραπείας και/ή νευροθεραπείας
Για να κλείσετε τη συνεδρία σας με την ψυχολόγο Δρ Μυρτώ Μαντζιάρα, επικοινωνήστε εδώ.