top of page

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία είναι ένας γενικός όρος ψυχολογικής παρέμβασης που αναφέρεται σε μία επιστημονική μορφή ομιλούσας θεραπείας. Χρησιμοποιεί ειδικές τεχνικές με μεθοδικό τρόπο με στόχο τη θεραπευτική αλλαγή μέσα από τη διαρκή επεξεργασία και αναπλαισίωση των γνωσιακών μοτίβων.

Το ότι χρησιμοποιεί τον λόγο δεν σημαίνει ότι εξισώνεται με μία απλή κουβέντα που μπορεί να κάνουμε με κάποιο φιλικό πρόσωπο ή μέλος της οικογένειάς μας. Τα μοντέλα ή προσεγγίσεις ψυχοθεραπείας είναι αρκετά και διέπονται από συγκεκριμένες επιστημονικές αρχές και μεθοδολογία, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν εξεταστεί για την εγκυρότητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητά τους σε κλινικές μελέτες.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (Cognitive Behavioural Therapy, CBT) αποτελεί μία από τις κυρίαρχες και πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις ψυχοθεραπείας στον χώρο της ψυχικής υγείας. Αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1960 από τον ψυχίατρο Δρ Aaron T. Beck, που παρατήρησε ότι οι ασθενείς του συχνά είχαν έναν εσωτερικό διάλογο αρνητικών σκέψεων που συνέβαλαν στη συναισθηματική τους δυσφορία.

© Dr Myrto Mantziara

Η ψυχολόγος Δρ Μυρτώ Μαντζιάρα έχει πολυετή εμπειρία στην ψυχοθεραπεία προσέγγισης CBT, παρέχοντας συνεδρίες διά ζώσης και εξ αποστάσεως, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ειδικές συνθήκες ζωής του ατόμου που ζητά στήριξη.

Αποτελεσματικότητα
&
Πλεονεκτήματα

Αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα: Η CBT είναι από τις πιο καλά ερευνημένες μορφές ψυχοθεραπείας, με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα σε καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, η χρήση ουσιών, αλλά και σε μη κλινικά ζητήματα, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η διαχείριση κρίσεων, το επαγγελματικό στρες και οι διαπροσωπικές σχέσεις.

Προϋποθέσεις επιτυχίας: Για την αποτελεσματικότητα της CBT είναι απαραίτητη η ειλικρίνεια στη θεραπευτική σχέση και η δέσμευση του θεραπευόμενου στη διαδικασία για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Μακροπρόθεσμα οφέλη: Η CBT δεν μειώνει μόνο τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά παρέχει ουσιαστικές δεξιότητες που επιτρέπουν τη διαχείριση σκέψεων και συμπεριφορών ανεξάρτητα, οδηγώντας σε συνεχή βελτίωση και μετά τη θεραπεία.

Συγκριτική αποτελεσματικότητα: Συχνά είναι εξίσου ή πιο αποτελεσματική από άλλες προσεγγίσεις, χάρη στη δομημένη, βραχυπρόθεσμη φύση της και την εστίαση σε πρακτικές στρατηγικές. Η εμπειρία του θεραπευτή παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της.

Πώς λειτουργεί

Αποτελεσματική προσέγγιση: Η CBT είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπευτική μέθοδος που στοχεύει στον εντοπισμό και την τροποποίηση των αρνητικών μοτίβων σκέψης.

Κύκλος Συμπεριφοράς-Συναισθήματος-Σκέψης: Βασίζεται στην αλληλεπίδραση αυτών των τριών παραγόντων, οι οποίοι είναι στενά συνδεδεμένοι και αλληλεπιδρούν δυναμικά.

Νευρική Πλαστικότητα: Η CBT αλλάζει τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, συμβάλλοντας και σε δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο, αξιοποιώντας την ικανότητά του να αναδιοργανώνεται και να σχηματίζει νέες συνδέσεις μέσω της μάθησης και της εμπειρίας.

Νευροφυσιολογική βάση

Όλο και περισσότερες έγκυρες μελέτες εγκεφάλου δείχνουν ότι η CBT έχει ισχυρή νευροφυσιολογική και νευροβιολογική βάση. Λειτουργεί επιστρατεύοντας νευρικά κυκλώματα που εμπλέκονται στη ρύθμιση της σκέψης, τη συναισθηματική επεξεργασία και τον έλεγχο της συμπεριφοράς. Επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου όπως ο προμετωπιαίος φλοιός, ο οποίος διέπει την ορθολογική σκέψη και τη λήψη αποφάσεων, και την αμυγδαλή, η οποία είναι υπεύθυνη για τις συναισθηματικές αντιδράσεις.

Μέσα από την αναπλαισίωση αρνητικών σκέψεων, η CBT προάγει τη συναπτική πλαστικότητα, οδηγώντας σε μακροχρόνιες βελτιώσεις στη συναισθηματική ρύθμιση και ανθεκτικότητα.

Συνδυασμός με άλλες μεθόδους

Για την ενίσχυση και διατήρηση αυτών των θετικών αλλαγών, η Δρ Μυρτώ Μαντζιάρα συνδυάζει τη CBT και με άλλες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους, όπως η Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία, η Θεραπεία Εστιασμένη στη Λύση και η Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης, καθώς και αρχές της Θετικής Ψυχολογίας.

Αυτή η ολιστική προσέγγιση ενισχύει την προσαρμοστικότητα του εγκεφάλου και εξοπλίζει το άτομο με στρατηγικές για την αντιμετώπιση προκλήσεων και την επίτευξη μακροπρόθεσμης ευημερίας.

Δείτε, επίσης, τα πλεονεκτήματα του συνδυασμού ψυχοθεραπείας CBT και νευροθεραπείας.

 Neuroscience-based CBT (nCBT)

Η nCBT, είναι μια προσέγγιση που ενσωματώνει ευρήματα από τη νευροεπιστήμη, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Βασίζεται στην κατανόησή μας για το πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές και χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση για να βελτιστοποιήσει τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Πώς λειτουργεί: Η παραδοσιακή CBT εστιάζει στην αλλαγή των μοτίβων αρνητικών σκέψεων για να επηρεάσει τη συμπεριφορά και τη συναισθηματική ευεξία. Η nCBT προχωρά ένα βήμα παραπέρα εξετάζοντας πώς αυτές οι νοητικές διεργασίες υποστηρίζονται από την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Στόχευση της λειτουργίας του εγκεφάλου: Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην nCBT είναι ειδικά σχεδιασμένες για να αξιοποιούν την πλαστικότητα του εγκεφάλου. Ένα παράδειγμα αποτελεί η εκπαίδευση σε στρατηγικές ενσυνείδητης ρύθμισης των συναισθημάτων για να βοηθήσουν στον κατευνασμό των υπερδραστήριων περιοχών του εγκεφάλου.

Σημείωση: Για την εφαρμογή της nCBT, χρειάζεται ο θεραπευτής να είναι ειδικά εκπαιδευμένος νευροεπιστήμονας, καθώς η υπεραπλούστευση των εγκεφαλικών λειτουργιών με, συνήθως, παράλειψη, των σχετικών υποκείμενων μηχανισμών κατά την εξήγησή τους από μη ειδικούς ψυχολόγους ή άλλους επαγγελματίες υγείας μειώνει την αποτελεσματικότητα της πρακτικής αυτής και υπάρχει κίνδυνος παραπληροφόρησης και παρερμηνειών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ψυχοθεραπεία ή για ραντεβού, επικοινωνήστε εδώ με την ψυχολόγο Δρ Μυρτώ Μαντζιάρα.

© 2024 Neuroconsulting        Brain & Mental Health Solutions by Dr Myrto Mantziara

All Rights Reserved

Μυρτώ Μαντζιάρα Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια και ειδικός εγκεφάλου-συμπεριφοράς
bottom of page